Jonge virtuoos trekt volle zaal

Peter Klimo bij het Voorjaarsconcert 2017Gewapend met slechts een olijke glimlach en een gezegende synergie met de Bösendorfer, neemt Peter Klimo aan de vleugel plaats. Het eerste stuk, Etude nr.6 van Marc-André Hamelin, blijkt de opmaat voor een weergaloos concert, dat door het gevarieerde programma – en vooral de kwaliteit van uitvoering – geen seconde verveelde.

Peter Klimo is een Hongaars-Amerikaanse pianist, die ondanks zijn jonge leeftijd het predicaat ‘aanstormend talent’ allang ontstegen is. Peter Klimo en violiste Tessa Lark zijn nu voor een tournee in Europa met concerten in Nederland en Italië, maar Peter gaf in Nijmegen nog graag een solorecital. Om dit concert te kunnen aanbieden moesten De Vrienden schuiven met de datum van het voorjaarsconcert, maar daarover hoefde natuurlijk niet lang getwijfeld te worden.

Peter Klimo is zonder meer een pianist van allure. Zijn spel is onberispelijk, verfijnd en van grote zeggingskracht. Zijn techniek is werkelijk verbluffend, maar steeds in dienst van de muziek. Duizelingwekkende virtuositeit in Hamelins Etude; verinnerlijking van de muziek, voorgedragen onder een immense spanningsboog in Bénédiction de Dieu dans la solitude van Franz Liszt; de met vitaliteit geladen en voor velen verrassende Sonate van Samuel Barber; dat was slechts het gedeelte vóór de pauze. Na de pauze volgden de Drie Burlesken van Béla Bartók – in het tweede deel Lichtelijk aangeschoten was de dronkenmanshik duidelijk te horen! Tot slot een meer dan indrukwekkende Derde Sonate van Alexander Skrjabin.

In de aanloop naar het concert waren we in het bestuur ‘bang’ dat we bij groot animo misschien naar de Grote Zaal zouden moeten uitwijken, dat bleek vooralsnog net niet nodig. Maar Peter Klimo zal zijn weg naar de Grote Zaal uiteindelijk wel vinden, als je die naar de Grote Zaal van de Franz Liszt Akademie in Boedapest al hebt gevonden …. Intussen waren wij blij om in de intieme sfeer van de Kleine Zaal met een schitterend recital zulk groot talent aan het werk te zien. De ‘ontdekkingen’ die Peters programma bood vielen bij velen goed in de smaak. De prijswinnaar van het Franz Liszt concours sloot toepasselijk af met Liszts Liebestraum.

Peter Klimo speelt Liszts Liebestraum

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.