Hartverwarmende pianokunst door Thomas Beijer

De Steinway concertvleugel op de vloer van de Grote Zaal en de stoelen van het publiek in een krans eromheen. Het lentelicht dat door de prachtige glas-in-lood-vensters de zaal verwarmt. Een huiskamersfeer kortom. Voeg daarbij een pianist met het voorkomen en de passie van een zuiderling en ziedaar de ingrediënten voor een prachtige middag Spaanse muziek in De Vereeniging, even intiem als gepassioneerd.

Pianist Thomas Beijer draagt de Spaanse muziek al jarenlang een warm hart toe. In april 2012 gaf hij in de Kleine Zaal van De Vereeniging een concert met onder andere muziek van Manuel de Falla, Isaac Albéniz en Enrique Granados. Al in november van dat jaar kwam hij in diezelfde zaal terug voor het Vriendenconcert en klonk er opnieuw muziek van De Falla en Albéniz. In 2014 verscheen zijn CD Canción y Danza Piano Music from Spain, waarna hij door het hele land reisde met zijn optredens getiteld Canción y Danza.

Op zondagmiddag 28 april was Thomas terug in Nijmegen, voor het lenteconcert van de Vrienden van De Vereeniging. Voor een aandachtig luisterend gehoor van pakweg 250 muziekliefhebbers speelde hij van componist Isaac Albéniz de twaalfdelige cyclus Iberia – volgens Thomas: Dé Iberia! –, waarmee Albéniz de luisteraar op een anderhalf uur durende reis voert langs volkswijken, kuststeden en streken in voornamelijk Andalusië, de streek waaraan de componist zelf zijn hart had verpand. Kenners weten dat een uitvoering van Iberia een ware tour de force is, vanwege de vaak extreme moeilijkheidsgraad in combinatie met de lengte van de integrale cyclus. De concertgangers van zondag de 28e weten dat nu ook, want ze waren getuige van een uitvoering waarbij de pianist soms halsbrekende toeren moest uithalen om Albéniz’ muziek precies zo te spelen als de componist het in de partituur had genoteerd. Van Arthur Rubinstein is bekend dat hij noten wegliet in Iberia, omdat hij het anders niet voor elkaar kreeg de muziek uit te voeren. Niets daarvan bij Thomas Beijer, die met veel passie en toewijding elke noot speelde die er geschreven stond. En daarmee het publiek niet alleen een prachtige muzikale middag bezorgde maar ook deelgenoot maakte van een indrukwekkende ervaring. Na uitbundig applaus voor zijn meesterlijke vertolking van Iberia sloot Thomas Beijer af met het bijna introverte El Secreto van de Catalaanse componist Federico Mompou, als om te zeggen: zo kan Spanje óók klinken. Laten we hopen dat we hem in de toekomst opnieuw mogen verwelkomen, tijdens een volgende etappe van zijn Spaanse reis!